ΥΛΙΚΑ
8 Αυγά
8 φλιτζ. Ζάχαρη
2 φλιτζ. Καρύδια
4 φλιτζ. Αλεύρι
1 κουτ. γλ. Σόδα
1 κουτ. Κανέλλα
1 κουτ. Γαρύφαλλο Σκόνη
1 φακελάκι Μπέικιν Πάουντερ
400 ml Συμπυκνωμένο Γάλα
Για το σιρόπι:
2 φλιτζ. Ζάχαρη
2 φλιτζ. Νερό
Για το γλυκό φράουλα:
1 κ. Φράουλες
1 κ. Ζάχαρη
1 ποτ. Νερό


Φτιάχνουμε πρώτα το γλυκό φράουλα.
Κόβουμε τα κοτσάνια από τις φράουλες και τις ρίχνουμε στη κατσαρόλα. Προσθέτουμε νερό και ζάχαρη και τα αφήνουμε να βράσουν. Σιγά σιγά λιώνει η ζάχαρη και βράζουν πέντε με δέκα λεπτά.
Βγάζουμε σε ένα πιάτο τις φράουλες που θα συνοδεψούν για τη καρυδόπιτα και και τις περιχύνουμε με λίγο ζουμάκι από τη κατσαρόλα. Με το υπόλοιπο ζουμί που μένει θα φτιάξουμε λικέρ φράουλα. Αφήνουμε το ζουμί φράουλας να κρυώσει, προσθέτουμε ½ ποτήρι τζιν και ανακατεύουμε. Βάζουμε σε μπουκαλάκια και έχουμε ένα νόστιμο σπιτικό λικέρ φράουλα.

Ετοιμάζουμε τη καρυδόπιτα:
Σπάμε τα αυγά και τα χωρίζουμε σε ασπράδια και κρόκους. Χτυπάμε τα ασπράδια στη δυνατή σκάλα μέχρι να γίνουν μαρέγκα και να αφρατέψουν. Βγάζουμε τη μαρέγκα και ρίχνουμε μέσα τους κρόκους των αυγών. Προσθέτουμε τη ζάχαρη.Χαμηλώνουμε την ένταση του μίξερ και προσθέτουμε το γάλα (χρησιμοποιούμε εβαπορέ για περισσότερη νοστιμιά). Χτυπάμε καλά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη κα ξαναβάζουμε τη μαρέγκα. Χτυπάμε λίγο. Προσθέτουμε αλεύρι και μια κουταλιά μπέικιν πάουντερ. Επίσης μια κουταλιά σόδα. Ρίχνουμε το καρύδι και ανακατεύουμε ελαφρά. Βουτυρώνουμε το ταψί (δεν το λαδώνουμε γιατί με το βούτυρο θα πάρει άρωμα η καρυδόπιτα). Ψήνουμε για 35 λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια τη σιροπιάζουμε.
Φτιάχνουμε το σιρόπι βράζοντας 2 φλιτζ. νερό με τη ζάχαρη και προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού. Περιχύνουμε με το ζεστό σιρόπι την κρύα καρυδόπιτα, την κόβουμε και αφήνουμε να ρουφήξει όλο το σιρόπι!Ίσως χρειαστεί να περιμένουμε 2 και 3 ώρες. Είναι έτοιμη! Σερβίρουμε με φράουλες γλυκό.
Από τη Ζωή Παπαγεωργίου

2 σχόλια: