Η συνεχιζόμενη αύξηση των ζημιών σε συνδυασμό με την απόφαση της μητρικής εταιρείας να απαλλαγεί από επενδύσεις σε εταιρείες που δεν είχε τον πλήρη έλεγχο δείχνουν να είναι οι αιτίες που οδήγησαν τη γαλλική FNAC στην απόφαση να αποχωρήσει πλήρως από την ελληνική αγορά. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η διοίκηση της ελληνικής θυγατρικής ανακοίνωσε στους περίπου 200 εργαζομένους ότι τα τρία καταστήματα στην Αθήνα (The Mall, Γλυφάδα και Μοναστηράκι) θα σταματήσουν τη λειτουργία τους στις 31 Ιουλίου.
Αποτελέσματα
Μετά από 4,5 χρόνια παρουσίας η γνωστή αλυσίδα καταστημάτων ειδών τεχνολογίας και πολιτισμού, η FMB A.E., όπως ονομαζόταν η εδώ θυγατρική, η οποία ελέγχεται κατά 51% από τον όμιλο FNAC και κατά 49% από τον όμιλο Μαρινόπουλο, δεν είχε καταφέρει να έχει θετικό πρόσημο στα οικονομικά αποτελέσματα της, με τις συσσωρευμένες ζημίες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP, να φθάνουν στα 20,05 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2009, οπότε είχε και αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 2,05 εκατ. ευρώ.

Ο κύκλος εργασιών το 2009 είχε διαμορφωθεί στα 19,9 εκατ. ευρώ έναντι 18,07 εκατ. ευρώ το 2008 και στα 16,09 εκατ. ευρώ το 2007, ενώ ανοδική πορεία είχαν και οι προ φόρων ζημίες: από 3,66 εκατ. ευρώ το 2007 ανέβηκαν στα 5,26 εκατ. ευρώ το 2008 και στα 5,8 εκατ. ευρώ πέρσι.

Απροθυμία
Η άνοδος των ζημιών σε συνδυασμό με το μακροοικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας και την απροθυμία των Γάλλων να επενδύσουν περαιτέρω σε μία εταιρεία που δεν ελέγχουν 100% ήταν μεταξύ των λόγων που οδήγησαν τη FNAC να αποφασίσει να αποχωρήσει από την ελληνική αγορά.

Πριν από 8 μήνες η κατάσταση ήταν διαφορετική, καθώς στα εγκαίνια του καταστήματος στο Μοναστηράκι, ο γενικός διευθυντής της Public στην Ελλάδα, Ζακ Μπρολ, είχε κάνει λόγο για τη δημιουργία συνολικά 8-10 καταστημάτων μέχρι το 2012, με επέκταση και στη Θεσσαλονίκη και σε μεγάλα αστικά κέντρα, όπως και για μία επένδυση που συνολικά ήταν προγραμματισμένη να φθάσει στα 25 εκατ. ευρώ.

Σημεία πώλησεις
Τα δύο σημεία πώλησης στο The Mall και στη Γλυφάδα πρόκειται να «μετακινηθούν» στην Public, που αποτελούσε και τον κύριο ανταγωνιστή της FNAC. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, η Public θα πάρει και το εμπόρευμα στα δύο αυτά καταστήματα, ενώ θεωρείται πιθανό να απορροφήσει και σημαντικό μέρος των εργαζομένων. Σημειωτέον ότι με τα δύο αυτά καταστήματα η Public φθάνει στα 9 σημεία παρουσίας σε Ελλάδα και Κύπρο, και θα έχει παρουσία στα πιο εμπορικά προάστια της Αττικής, ενώ ετοιμάζεται για περαιτέρω επέκταση και στη Θεσσαλονίκη.

Όσον αφορά στο τρίτο κατάστημα της FNAC στο Μοναστηράκι, τα εγκαίνια του οποίου είχαν γίνει στις αρχές Νοεμβρίου του 2009 και ήταν μία επένδυση 3,5 εκατ. ευρώ, αναμένεται ότι θα κλείσει.
imerisia.gr

1 σχόλια:

  1. Otan ergazontai dimosioi ipaliloi os dieuthintes afta ginontai!!!
    Oudeis kateixe thesi pou na tin aksizei...kai milo gia tin dioikisi kai oxi tous polites...

    ΑπάντησηΔιαγραφή