Με αφορμή αίτηση που υπέβαλε ο τηλεοπτικός σταθμός «ΑΘΗΝΑ TV », η λειτουργία του οποίου διακόπηκε το 2003 από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης επειδή εξέπεμπε αντί ψυχαγωγικού προγράμματος διαφημίσεις για μέντιουμ, ωροσκόπια κλπ, η Ολομέλεια του ΣτΕ καυτηριάζει το θολό τοπίο στη λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών που όπως αναφέρει «αντιβαίνει στη συνταγματική αρχή της ισότητας» και επισημαίνει τις ευθύνες που έχει η Πολιτεία.Σύμφωνα με το ΣτΕ, που απέρριψε την αίτηση του τηλεοπτικού σταθμού με την οποία ζητούσε την ακύρωση της απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης «οι αριθμητικά περιορισμένες ραδιοσυχνότητες για την πραγματοποίηση αναλογικού σήματος αποτελούν δημόσιο αγαθό και το δημόσιο αυτό αγαθό προσβάλλεται όταν η χρήση των ραδιοσυχνοτήτων γίνεται χωρίς την απαιτούμενη διοικητική άδεια, δηλαδή αυθαιρέτως και παρανόμως».

Η κατάσταση αυτή, όμως, εξακολουθεί να παρατείνεται με νομοθετήματα της Πολιτείας με αποτέλεσμα να λειτουργούν παράνομα πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Υπενθυμίζεται ότι με το Ν. 2644/1998 οι τηλεοπτικοί σταθμοί περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας που λειτουργούσαν, θεωρήθηκε ότι λειτουργούν νόμιμα εφόσον υπέβαλαν αίτηση για χορήγηση αδείας. Σύμφωνα όμως με το ΣτΕ, η «επ’ αόριστον ανοχή της λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι ιδρύθηκαν και λειτουργούν παρανόμως αντίκειται προς το Σύνταγμα».

Όπως άλλωστε τονίζεται στην απόφαση, προσκρούει στη «θεμελιώδη συνταγματική αρχή του Κράτους Δικαίου, από την οποία απορρέει η υποχρέωση του Κράτους να εγγυάται υπέρ των πολιτών την πιστή εφαρμογή του νόμου και να προασπίζει τα δημόσια αγαθά. Τούτο μάλιστα επιτυγχάνεται με την αποτελεσματική λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών εφαρμογής και επιβολής του νόμου».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου