Η Hatsune Miku δεν υπάρχει! Κυριολεκτικά. Κι όμως όλοι στην Ιαπωνία γνωρίζουν τα τραγούδια της και η τελευταία συναυλία της ήταν sold out. Όμως πρόκειται για ένα ολόγραμμα, ούτε καν 3D, με τεχνολογία σύνθεσης φωνής το οποίο έχει κάνει θραύση στην Ιαπωνία και τώρα ετοιμάζεται για απόβαση στις ΗΠΑ. Είναι αυτό το μέλλον της μουσικής;Με τη βοήθεια μηχανημάτων προσομοίωσης φωνής και την πραγματική φωνή της ηθοποιού Saki Fujita, η Hatsune Miku έχει την ικανότητα να τραγουδάει, να χορεύει και να χαιρετάει το κοινό που κουνιέται ρυθμικά στα τραγούδια της.

Πρόκειται για δημιούργημα της Crypton Future Media με τη βοήθεια της εφαρμογής Vocaloid 2 της Yahama που δίνει τη δυνατότητα για δημιουργία ενός ολόκληρου τραγουδιού με βάση μερικά δείγματα φωνής. Έτσι δεν χρειάζεται να έχουμε τραγουδίστρια αφού το μηχάνημα καταφέρνει να βγάλει όλο το τραγούδι "μόνο" του. Οι άφωνες τραγουδίστριες πέθαναν, ζήτω τα ρομπότ!

Για την ακρίβεια η Hatsune δεν είναι καν ρομπότ αλλά ένα ολόγραμμα που δεν φτάνει καν τις 3 διαστάσεις. Το τρικ είναι προβολή μιας εικόνας 2D σε διάφανο πανί. Έτσι δίνεται η ψευδαίσθηση των 3 διαστάσεων.

Η εταιρεία διαθέτει το πακέτο της Hatsune Miku προς πώληση. Ο κάθε χρήστης μπορεί να αγοράσει το πακέτο, να γράψει τα δικά του τραγούδια και να ακούσει την Hatsune να τα τραγουδάει. Το πρωτοποριακό αυτό προϊόν αλλά και το καλό marketing έκαναν την Hatsune να πουλάει με τρελούς ρυθμούς. Τις πρώτες 12 ημέρες που λανσαρίστηκε το προϊόν η εταιρεία δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στη ζήτηση.

Παρά το γεγονός ότι οι χρήστες μπορούν να απολαμβάνουν την Hatsune στο σπίτι τους, αυτό δεν τους αποτρέπει από το να γεμίζουν ασφυκτικά τους συναυλιακούς χώρους για να παρακολουθήσουν το ολόγραμμα ζωντανά (όσο ζωντανό μπορεί να είναι ένα ολόγραμμα).

Το ολόγραμμα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να απεικονίζει ένα 16χρονο κορίτσι με ύψος 1m58 και βάρος 42 κιλά που βγήκε να αποτελέσει το άλλο άκρο στον Justin Bieber που σαρώνει στις ΗΠΑ με τη διαφορά ότι ο Justin είναι νέος με φυσική υπόσταση και φυσικά έχει τις αδυναμίες ενός μικρού παιδιού σε αντίθεση με την ακούραστη και πλήρως ελεγχόμενη Hatsune.
Σίμος Κοσμετάτος
You might also like

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου