περγαμόντο γλυκό κουταλιού-Χρειαζόμαστε:
40 κομμάτια από την φλούδα του φρούτου κομμένα κάθετα
1 ½ κιλό ζάχαρη
6 ποτήρια νερό
2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά τα φρούτα και τα τρίβουμε σε ψιλό τρίφτη, να φύγει η εξωτερική φλούδα. Το τρίμμα αυτό δεν το πετάμε, αλλά το φυλάμε σε σακουλάκια στην κατάψυξη και αρωματίζουμε με αυτό κεκάκια ή άλλα γλυκά μας όποτε το χρειαστούμε!
Αφαιρούμε 2 φέτες οριζόντια από την πάνω και κάτω μεριά του φρούτου και κόβουμε την φλούδα σε φέτες κάθετα, όπως καθαρίζουμε το πορτοκάλι. Εάν είναι μεγάλο το φρούτο το κόβουμε σε 4-5 κομμάτια.
Αφού συγκεντρώσουμε τις φλούδες, έχουμε δύο επιλογές.
Τυλίγουμε την κάθε μία σε ρολάκι και ή τις περνάμε όλες με κλωστή και βελόνα σχηματίζοντας «κολιεδάκια» ή (όπως έκανα εγώ) στερεώνουμε κάθε ρολάκι με μια οδοντογλυφίδα.
Τα ρολάκια βάζουμε σε μία λεκάνη με νερό για 1-2 μέρες, Κάθε 5-6 ώρες φροντίζουμε να αλλάζουμε το νερό, το οποίο στην αρχή θα είναι λίγο κίτρινο, όσο θα ξεπικρίζει όμως το φρούτο θα γίνεται πιο διάφανο.
Στη συνέχεια τα βράζουμε τρία νερά, από λίγο την κάθε φορά .
Όταν τα βγάλουμε πρέπει να είναι μεν βρασμένα αλλά να μην είναι παραβρασμένα (όταν καρφώσουμε μια φλούδα με οδοντογλυφίδα και δεν κρατιέται και πέφτει είναι έτοιμο).
Τα βγάζουμε και τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν. Μετά τα τοποθετούμε σε λεκάνη με νερό και το χυμό από 1 ½ λεμόνι και τ’ αφήνουμε μισή με μια ώρα για να σφίξουν.
Βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό μέχρι να γίνουν σιρόπι και το αφήνουμε να κρυώσει.
Προσθέτουμε τα φρούτα, στραγγισμένα από τα νερά, στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε 8-10 ώρες, να βγάλουν οι φλούδες τα υγρά τους.
Τέλος όπως είναι όλα μαζί τα βάζουμε να βράσουν μαζί με τις 2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη. Σε αυτό το στάδιο πρέπει να έχουμε μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί είναι η ώρα που θα δέσει το σιρόπι.
Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να φτιάξουμε γλυκό λεμόνι – νεράντζι – πορτοκάλι – γκρέιπ φρουτ – φράπα κλπ
Καλή επιτυχία!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου