Οι ΗΠΑ θα αποσύρουν περίπου 7.000 από τους 81.000 αμερικανούς στρατιωτικούς που σταθμεύουν στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της νέας αμυντικής στρατηγικής τους και των μέτρων λιτότητας που πλήττουν τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Άμυνας Λίον Πανέτα.

Το Πεντάγωνο θα αποσύρει δύο από τις τέσσερις ταξιαρχίες μάχης του στρατού ξηράς που έχουν τη βάση τους στην Ευρώπη, δηλαδή 7.000 στρατιωτικούς, δήλωσε ο Πανέτα προς το AFPS, το πρακτορείο ειδήσεων που εξαρτάται από το Πεντάγωνο, και η πληροφορία επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Τζορτζ Λιτλ.

Αυτές οι ταξιαρχίες μάχης, καθεμιά από τις οποίες έχει δυναμικό περίπου 3.500 στρατιωτικούς του στρατού ξηράς (US Army), αλλά δεν διευκρινίζεται πού σταθμεύουν, θα αντικατασταθούν εκ περιτροπής από διάφορες μονάδες, διευκρίνισε στο AFPS ο επικεφαλής του Πενταγώνου.

Το μέτρο αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της νέας αμυντικής στρατηγικής των ΗΠΑ που παρουσιάσθηκε στις 5 Ιανουαρίου από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Αυτή προβλέπει να δοθεί η στρατηγική προτεραιότητα στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού και στη Μέση Ανατολή και η στρατιωτική παρουσία στην Ευρώπη να "εξελιχθεί" σύμφωνα με το ντοκουμέντο στο οποίο παρουσιάζεται η στρατηγική.

Η στρατηγική αυτή αντανακλά τη λιτότητα που θα αντιμετωπίσει τα δέκα επόμενα χρόνια το Πεντάγωνο, το οποίο θα πρέπει να κάνει οικονομίες 487 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

"Ο υπουργός και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του υπουργείου διεξήγαγαν στενές διαβουλεύσεις με τους ευρωπαίους συμμάχους μας σχετικά με τη νέα στρατηγική κατεύθυνσή μας. Οι δεσμεύσεις μας για την ασφάλεια της Ευρώπης και για το ΝΑΤΟ παραμένουν πλήρεις", δήλωσε ο Λιτλ.

Περίπου 81.000 αμερικανοί στρατιωτικοί είναι παρόντες στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα δεδομένα του Πενταγώνου στα τέλη Σεπτεμβρίου 2011. Μεταξύ αυτών είναι 41.000 στρατιώτες του αμερικανικού στρατού ξηράς, που σταθμεύουν κυρίως στη Γερμανία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου