Ισχυρές είναι οι αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κατά της υποψηφιότητας του Δημήτρη Αβραμόπουλου για την προεδρία της Δημοκρατίας. Αντ' αυτού προτείνεται μια γυναίκα, ώστε να σηματοδοτηθεί η ουσιαστική θεσμική ανατροπή. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η υποψηφιότητα του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατία βρήκε ισχυρές αντιστάσεις στη βάση αλλά και τον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν οι απαιραίτητες ισορροπίες για να περάσει από την πολιτική γραμματεία του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να επιβάλλει τον Δημήτρη Αβραμόπουλο πειθαναγκάζοντας την Κοινοβουλευτική Ομάδα να συνταχθεί πίσω του και να ψηφίσει πρόεδρο. Σε μια τέτοια περίπτωση άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι θα υπάρξει ρήξη του προέδρου με το κόμμα, πράγμα που θα θέσει σε κίνδυνο την ευστάθεια της κυβέρνησης, θα πυροδοτήσει αποσχιστικές τάσεις και κλίμα εσωστρέφιας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο.

Στα όργανα του κόμματος ήδη έχουν κατατεθεί ψηφίσματα που καταγάφουν την αντίδραση της βάσης και τον οργανώσεων στην υποψηφιότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου, καθώς και άλλα που σκιαγραφούν το προφίλ του "ιδανικού υποψηφίου". Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεχθεί ιδιαίτερα οξείς επικρίσεις από αδερφά κόμματα της Ευρώπης για την πολύ περιορισμένη συμμετοχή γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα.

Σύμφωνα με πηγές το προφίλ που συγκεντρώνει την αποδοχή της βάσης και των οργάνων φαίνεται να είναι:

- Γυναίκα διεθνούς φήμης και παρουσίας

- Πρόσωπο με πορεία στην Αριστερά ή αριστερών καταβολών

- με διεθνή δράση υπέρ της Ελλάδας και της ΔΗμοκρατίας

- Χαμηλών τόνων και ουσιαστικού έργου

- Να χαίρει διεθνούς αναγνώρισης και απήχησης

- Να μπορεί να παίξει ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή

Υπ αυτό το πρίσμα προκρίνεται σίγουρα μια προσωπικότητα όπως αυτή της Ελένης Γλύκατζη Αρβελέρ, η οποία είχε "παίξει" και ως πρόταση του Αντώνη Σαμαρά, η οποία ποτέ δεν κατατέθηκε, καθώς τότε η ίδια φέρεται να είχε αρνηθεί.

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ είναι Ελληνίδα βυζαντινολόγος ιστορικός. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης το 1967 και η πρώτη γυναίκα πρύτανις του Πανεπιστημίου της Σορβόνης στην 700 χρόνων ιστορία του, το 1976.

Μόνος ανασταλτικός παράγοντας σε αυτή την υποψηφιότητα είναι μεγάλη ηλικία της καθώς έχει γεννηθεί το 1926.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου